Viimasel ajal on palju juttu virtuaalabilistest nagu näiteks ChatGPT “Custom GPT”-dest ja nende kasulikkusest. Selles artiklis räägiks teile ühest teisest AI-st - Claude'ist ja tema uutest "mälupulkadest" ehk Claude’i Projektide funktsionaalsusest.

Claude on Anthropicu loodud AI-assistent, mis on üsna sarnane ChatGPT’ga, aga kasutab teist suurt keelemudelit (Claude Sonnet). Mõned vähem tähtsamad erinevused on veel, aga suures pildis ikkagi üsna sarnane asi.

Samas, kui tööriistad on sarnased, muutuvad ka vähem tähtsamad asjad piisavalt oluliseks, et muuta meie valikuid tööriistade osas.

Ma ise olen viimasel ajal pigem kasutanud Claude’i. Miks? Esiteks mulle meeldib Claude’i eesti keele stiil rohkem ja teiseks mulle meeldivad Claude’i Projektid.

Mis on Claude Projektid?

Claude'i Projektid on sisuliselt personaliseeritud tehisintellekti assistendid, mis on loodud konkreetsete ülesannete täitmiseks.

Need on justkui Claude'i "pisikesed versioonid", mis on spetsialiseerunud kindlatele teemadele või funktsioonidele.

Näiteks võib luua Claude'i projekti, mis on ekspert turundusstrateegiate väljatöötamises või teise, mis on spetsialiseerunud programmeerimiskeelele Python.

Nii on teil võimalus luua oma isiklik tehisintellekti assistent, kes mõistab teie äri spetsiifikat, tunneb teie ettevõtte ajalugu ja väärtusi ning on kursis teie valdkonna uusimate trendidega. 

Või siis kujutage ette, et saate Claude’ile anda oma "mälupulga" ja öelda: "Siin on kõik mu teadmised. Nüüd aita mind selle põhjal."

Ehk siis lühidalt:

  1. Claude Projektid võimaldavad luua kohandatud AI-assistente konkreetsete ülesannete jaoks.
  2. Saate lisada oma dokumente, juhiseid ja teadmisi, mida Claude kasutab.
  3. Erinevalt tavalisest vestlusest "mäletab" projekt teie lisatud infot ka järgmistel kasutuskordadel ja uutes chättides.

Miks see oluline on? Nagu ChatGPT Custom GPT-d, võimaldavad ka Claude Projektid luua kohandatud AI-abilisi. 

Aga erinevalt Custom GPT-dest saab Claude Projektides lisada ja muuta infot dünaamiliselt, vestluse käigus. See on nagu Custom GPT, aga paindlikum - nagu õpetaja, kes laseb teil õpiku sisu pidevalt täiendada.

Kuidas neid Claude’i Projekte luua?

See pole keeruline, aga nõuab natuke rohkem aega kui tavaline vestlus AI-ga.

Esimene asi on muidugi see, et Projektide loomiseks on sul vaja tasulist Claude’i kahjuks (alates Pro versioonist). 

Pricing of Claude.ai

Aga sealt edasi on juba suhteliselt lihtne.

1. Leia üles Projektide leht: See on koht kõigi Projektide haldamiseks.


2. Alusta uut projekti: Klõpsa "Create Project" nuppu.

3. Anna projektile nimi: Vali midagi, mis aitab sul projekti eesmärki meeles pidada.

4. Seadista juhised: Selgita AI-le, mida sa temalt ootad. Mida täpsemad on su juhised, seda paremini AI sind mõistab. Kliki lingile “Set custom instructions” ja kirjelda, mida see assistent peaks tegema vestluste käigus.


5. Lisa teadmisi: Lae üles dokumente, artikleid, uuringuid – kõike, mida tahad, et su AI teaks ja kasutaks. Lihtsalt kliki nupule “Add content” ja lisa oma failid üles.

Oma esimese projekti loomisega läks mul umbes 3 minutit. Kõige keerulisem oli otsustada, millise projekti ma üldse luua tahan. Lõpuks otsustasin alustada millestki lihtsast - lõin assistendi, kes aitab mul LinkedIni postitusi kirjutada minu stiilis.

Miks Claude Projektid on paremad kui Custom GPT'd?

Siin on mõned põhjused, miks ma eelistan Claude’i Projekte:

Paindlikkus 

Erinevalt ChatGPT GPT-dest saab Claude projekte täiendada ja kohandada vestluse käigus. Lihtsalt ütled “Loo mulle nüüd dokument sellel teemal, et saaksin selle lisada siia projekti failide hulka”.

Kui dokument on loodud, siis Claude kuvab seda paremas veerus ja seal all on nupp: “Add to project”. Klõpsa sellele ja uus fail ongi Projekti taustainfoks lisatud.

Claude AI - Ai assistent

Täpsus

Claude Projektid järgivad üldiselt üsna täpselt antud juhiseid, mis tagab lõppkokuvõttes täpsemad tulemused ja adekvaatsemad vastused.

Haldamise lihtsus

Claude'i Projekte saab pidevalt värske infoga täiendada, mis hoiab selle alati ajakohasena. Lisaks saab kiirelt kustutada ka vananenud juhiseid või materjale. See on palju mugavam kui ChatGPTs minna GPT’d muutma.

Millal ma eelistaks ChatGPT “Custom GPT’sid” Claude’i Projektide asemel?

Peamiseks probleemiks on Claude’i Projektide suhteline piiratus. Eelkõige see, et projekti lisatava info maht on piiratud Claude maksimaalse konteksti akna pikkusega. 

Mida see tähendab? See tähendab seda, et sa saad Projekti lisada umbes 500 lk jagu materjale (ca 200k tokeneid). 

ChatGPT limiidid on märksa heldemad. Võid üles laadida 20 faili, sh iga fail võib olla 512MB ja iga faili sees võib olla kuni miljon tokenit.

Ehk siis kui tahta anda rohkelt konteksti, siis ChatGPT GPT’d on paremad. 

Ühtlasi viitab see tehnilisele erinevusele: Anthropic panustab suuremale konteksti aknale ja ChatGPT hoopis RAG tehnoloogiale. 

Samuti puuduvad Claude’is sellised featuurid:

  • Advanced data analysis ehk siis igasugused erinevad andmeanalüütika ja failide loomise jms funktsioonid, mis tulenevad sellest, et me saame ChatGPTs käivitada Pythoni koodi.
  • Internet browsing ehk siis võimalus käsutada chatbot internetti materjale otsima.
  • Dall-E ehk siis võimalus luua pilte
  • Function calling ehk siis võimalus liidestada GPT mingi avaliku APIg kaudu teiste tarkvaradega.

Ehk siis kui ma teeks tõsisemat teadmusassistenti või automatiseeriks andmeanalüüsi protsessi või teeks muidu vähegi keerulisemat abimeest, siis pööraks ma pilgu ChatGPT poole. 

Kokkuvõte

Claude Projektid on üsna mugav meetod  isiklike AI-assistentide loomiseks. Nende dünaamilisus, paindlikkus ja kasutajasõbralikkus teevad neist hea tööriista nii isiklikuks kui ka professionaalseks kasutamiseks.

Claude üldiselt on vähemalt sama hea kui ChatGPT (eriti eesti keeles), ja Projektide lisandumine on kindlasti märkimisväärne boonus, mis paneb paljusid Claude’i poole piiluma.

Hetkel ongi nii, et ma pigem töötan Claude’i kui ChatGPT’ga just seetõttu, et projektide kasutamine on mugavam ja eesti keel on parem.

P.S. Kas teadsid, et Anthropic nimetas oma tehisintellekti "Claude’iks" Claude Shannon'i järgi, kes oli kuulus matemaatik ja elektriinsener, keda sageli nimetatakse "informatsiooni teooria isaks". Shannon'i töö pani aluse digitaalsete skeemide disaini teooriale ja telekommunikatsioonile, muutes ta sobivaks nimekaimuks arenenud tehisintellekti süsteemile.