Vajadus ise õppida ja ennast arendada tekib inimestel väga erinevates olukordades ja eluetappides. Näiteks võib olla, et teie organisatsioon muudab kas äri - või tegevussuunda ning tuleb kiirelt, aga kvaliteetselt uusi teadmisi omandada. Vahel tabab inimesi ka tunne, et karjäär seisab paigal ning peaks enda kvalifikatsiooni tööturu jaoks tõstma (noh, et töökohta vahetada khm-khm). Mõnikord aga tekib tahtmine tipptasemel ja kaasaegseid teadmisi omandada, aga uus kraad või isegi mikrokraad on aja mõttes väga ressursimahukas ning päris seda “õiget” koolitust ka ei leia.

Personaalne õpikogemus tehisintellektiga

Nüüd sa ilmselt ei üllatu, et teema läheb AI keskseks. Üks peamisi eeliseid, mida AI-põhised lahendused inimese jaoks pakuvad, on personaalne lähenemine. Traditsioonilised õppemeetodid nagu loengud ja raamatud, on sageli suunatud teatud tasemega inimestele ja ei pruugi arvestada minu soove või eripärasid. Ja see on täiesti okei. Aga siinkohal pean rikkuma ideaali ning ütlema, et õppimine ja tööelu liigub üha enam maailm mina-mina-mina ehk personaliseerimise suunas. See tähendab, et inimesed tahavad ja saavad järjest enam õppida nii, nagu neile meeldib ja sobib. Samuti arvestavad kaasaegsed tööandjad järjest enam inimeste endi eripäradega (nt pakuvad kaugtöö võimalust, osakoormusega tööd vms).

 
Õnneks toetab tehisintellekt taolist personaalset lähenemist, sest suudab mis iganes teema osas kohandada õppematerjali ja -meetodeid vastavaks just sinu vajadustele, huvidele ja õpistiilidele. Lisaks ei pea enam inimlikku piinlikkust tundes taha ritta ronima, kui mingist teemast baasteadmisi ei oma. 

Tehisintellektiga õppimine on ka paindlik (aja mõistes) ja kättesaadav (rahakoti mõistes). Tehisintellekt võimaldab õppida igal ajal ja igas kohas, kus on olemas internetiühendus. AI-ga on sageli ka taskukohasem õppida, kui loenguid väisates. Loomulikult ei anna ta meile veel sertifikaate või kutsetunnistusi, aga ühiskonnas muutub õppimine kättesaadavamaks laiemale seltskonnale. Aga. Alati on aga. Ka koolitusmaastikul tuleks säilitada kriitilist vaistu, sest tehisintellektiga koosõppe puhul võib sisse lipsata ebaõiget või diskrimineerivat teavet. Nii et kriitikatundlad tööle.

Milliseid võimalusi tehisintellekt õppimiseks pakub?

Erinevaid õppimist toetavaid aplikatsioone ehk äppe ja platvorme on väga-väga palju. Neid on keerukamaid, mis toetavad pika-ajalist õppimist kuni lihtsamate äppideni välja. Tuntumad on Harvardi ja MIT ülikoolide poolt loodud OpenEdX, Coursera Coach,  aga ka näiteks Duolingo. Tegemist on lõbusa ja üsna populaarse äpiga mis on mõeldud võõrkeelte omandamiseks ning mis kohandab ülesanded AI toel igale inimesele just talle sobiva taseme ja tempoga õppimiseks. Lisaks analüüsib ka tehtud vigu ning õpetab neid vältima.

Mitmed aplikatsioonid võimaldavad panna tehisintellekti jälgima oma edusamme, et kohandada õppekava ja harjutused just vastavalt enda teadmiste tasemele ja arenguvajadusele. Mitmed lahendused võimaldavad väikeses mahus õppida ka tasuta. Aga millist siis valida? 

Esmalt tuleb öelda, et endale sobilik variant tuleb katsetamise teel leida. Kogemusi vahetades selgus, et kuigi katsetame ja õpime pidevalt ka uusi rakendus (neid saab otsida nt siit: https://theresanaiforthat.com/), siis ühisosaks on tänasel päeval ikkagi ChatGPT. 

Et teil oleks valikut veidi lihtsam teha, siis panime enda omad kirja. Ehk aitavad need teid kiiremini ja paremini edasi:

Keiu:

ChatGPT on uskumatu tööriist, mis suudab õpetada iseennast ja teisi tehisintellekti tööriistu kasutama. Võtame ühe lihtsa näite. Kell on palju, pea on väsinud, aga sa pead oma töölõigule joone alla saama. Töölõigule, mis eeldab head käsklust ladusaks koostööks vestlusrobotiga. Sellises olukorras on kõige lihtsam küsida ChatGPT-lt endalt, kuidas ta sooviks, et ma temalt ühte või teist asja küsiksin. Või millise rolli ja konteksti ma võiksin talle anda, et ta suudaks mulle parima partnerina probleemi lahendada, vastata vms. Selline vahva koostöö aitab päris hästi mõista, kuidas AI-ga suhelda ja teinekord õhtu lõppedes ka aega säästa.

Koostöös õppimine avab tohutu võimalustemaailma. Kuid mündil on ka teine pool. Õppimine koos tehisintellektiga nõuab teatud baasoskusi, et osata otsustada, milliseid AI tööriistu kasutad ja milliseid mitte, milliseid riske võtta. Ja millised ülesanded jätta siiski vaid inimese teha. Baasoskuste omandamiseks oleme loonud ühe toreda koolitusvõimaluse - vaata lähemalt.

Jarmo:

AI kui teadmiste taseme välja selgitaja

Mina hakkasin ChatGPT abil ennast täiendama siis, kui päris esimest korda asusime välja töötama AI strateegilise vaate koolitusblokke. Eelkõige oli vaja end täiendada AI eetika, väljakutsete ja riskide osas. Sedasi ennast harides tekkiski mõte, et dialoogis AI’ga ei pea alati mina olema see küsiv pool. Las AI küsitleb mind ja analüüsib, kus on minu nõrgad kohad ja koostab vastavalt sellele õppekava.

Sellest sündiski siis alltoodud prompt, mida kasutan abilisena siiani ja jagan ka koolitustel:

PROMPT:

Ma sooviksin rohkem teada saada [Sisesta enda teema siia].
Sina oled selles simulatsioonis selle teema õppejõud juhtivas äriülikoolis ja samuti mitmekülgsete kogemustega sisuturunduse praktik.
Selleks, et hinnata minu praegust mõistmist, palun küsi mult järjestikku kuni 4 küsimust ülaltoodud teema kohta. Kohanda iga järgnevat küsimust lähtuvalt minu eelnevast vastusest.
Seejärel hinda mu teadmiste taset. Koosta lühike hinnang, teadmistes, mida ma üldiselt valdan hästi ja teemadest, kus on mul vaja juurde õppida.
Pärast minu teadmiste taseme kindlakstegemist koosta mulle teemade nimekiri, mida me koos sinuga siis õppima ja uurima hakkame. See teemade nimekiri peab lähtuma minu teadmiste tasemest.
Kui me selle kava alusel õpime, palun hoidke silma peal nii juba käsitletud teemadel kui ka neil, mida pole veel käsitletud. Nii saan alati küsida oma edusammude kohta ja mõista, mis on järgmine samm. Alustagem esimese küsimusega.

Selline lihtne AI enesehinnang võib olla abiks, kui alles alustad oma teekonda uute oskuste omandamise. Soovitan julgelt katsetada.

Kristiina:

Ka minuga on nii, et kui tahan ennast kiiresti mõne uue teema jaoks ette valmistada, siis esimene valik on ChatGPT. Kui pean ka internetis “käima” ehk taustaks võiks olla faktikontroll, siis kasutan kas Copilotit või Jenni.ai -d. 

ChatGPTst veidi nutikam lahendus on Coursable (coursable.io). Tegemist on platvormiga mis koostab üsna lühikese palve peale personaalse õpiprogrammi koos kõrge reitinguga materjalidega, jälgib õpiprotsessi ja kursuse lõpus esitab ka kontrollküsimused. Kuus saab tasuta kokku panna 2 kursust.

Coursable puhul on eeliseks alustamise lihtsus. Alguses ei küsita liiga palju küsimusi stiilis “millise töökoha plaanid tänu uutele teadmistele saada vms”. Programm pannakse kokku üsna ruttu ja kujundus on ka väga kasutajasõbralik. Nii et kas see võimalus on iseseisvaks õppimiseks üsna mõnus. Väike miinus, et materjalid on ikkagi valdavalt inglise või mõnes muus suures võõrkeeles.

Pilk tulevikku: Kuidas me peagi näiteks töökeskkonnas õpime? 

Tõsi, suurem osa uutest õppimisvõimalustest on hetkel 2D. See tähendab, et kas loed, kuulad või vaatad videot. Kuidas on aga 3D ja kõigi teiste D-de arengutega? Peab tunnistama, et virtuaal-reaalsuses õppimine tundub nii lähedal, aga samas kuidagi veel nii kaugel. On kuuldusi võimalustest, aga Eesti turul on tööriistade kasutajakogemus peaaegu olematu. Ja eks tundubki kummaline, et paned sujuvalt prillid pähe ja sisened konkreetsesse tehislikult loodud situatsiooni. Inimesena tundub selline virr-varr veel kuidagi võõras.

Aga kogemusõpe missugune. Jagan sulle siinkohal ühte kogemuslugu sügisesest HR seminarilt, kus Eesti ühe suure tootmisettevõtte juht rääkis virtuaal-reaalsusega koosõppest. Päriselt, prillid pähe ja astud sõna otseses mõttes õpimaastikule. 

See algab nii, et VRis on loodud konkreetne tööalane situatsioon. Sina juhina paned nüüd VR-prillid pähe ja astud mõnda juhtimisega seotud olukorda. No näiteks olukorda, kus sa juhina värbad uut töötajat ning viimasele tiimivestlusele tuleb 2 lõppvaliku kandidaati. Mõlemad on head. Ja tiim, kes osales veslustel jaguneb oma eelistustelt kaheks - ühed armastavad Marit ja teised Tiitu. Sinu ülesanne juhina on lahendada olukord 30 minuti jooksul seal samas ruumis koos oma tiimiliikmetega, kes kuidagi ei soovi oma lemmikust loobuda. 

Kõlab lihtsana, aga kui sa päriselt sinna situatsiooni sisse astud ja asud võidukalt tegutsema, siis tuleb mustmiljon mõtet ning on 50/50 võimalus eksida. Kui prillid peast võtad, analüüsib AI sinu käitumist, kehakeelt, ostuseid. Aga usun, et seda praktilist õppetundi ise oma nahal läbi kogedes, saad sa juhina päris korraliku koolituse. Ja kui tulevikus sarnasesse olukord satud, oled juba kogemuse võrra lähemal heale lahendusele.

Kokkuvõte

Tõsi on see, et tehisintellekt on juba muutnud viisi, kuidas me uusi teadmisi ammutame. Teadmiste ja oskuste hankimine on muutunud lihtsamaks ja kiiremaks. Samuti võib öelda, et teadmisi ammutatakse ja uusi oskusi õpitakse ühe rohkem konkreetse vajaduse põhiselt (learning-on-demand) ja lähtuvalt õppuri oskustest. 

Iseenese täiendamiseks on mitmeid võimalusi, alates tasuta ChatGPTst ning lõpetades mitmete spetsiaalsete õpikeskkondadega, kus saab läbida erinevaid kursuseid, mida on loonud kas valdkonna eksperdid või lausa AI ise. Seega toetab tehisintellekti abil õppimine ka elukestvat õpet, teeb lahti nii uksed kui ka aknad igakülgsele enesearengule. Tore on seegi, et ta võimaldab meil püsida konkurentsivõimelisena kiiresti muutuvas töömaailmas. Täitsa põnev on ju mõelda, kuidas need nutikad abimehed võivad muuta meie karjääriteed ja avada uusi võimalusi, millest me praegu veel unistadagi ei oska.