Tõde on see, et LinkedIni lugude jutustamine on omaette kunst. See nõuab oskust köita tähelepanu, hoida publikut kaasatuna ja edastada oma sõnum viisil, mis jätab kestva mulje. 

Kuid kuidas täpselt seda teha?

Selles artiklis sukeldume LinkedIni lugude jutustamise peensustesse. Uurime tehnikaid toimivate postituste loomiseks, alates köitva sissejuhatuse loomisest kuni mõjusa kokkuvõtteni. Jagame näpunäiteid, kuidas tuua välja autoriteeti oma valdkonnas, struktureerida oma sisu kaasahaaravalt ning kasutada re-hook'e, et hoida lugejaid lõpuni kaasatuna.

Olge te siis ettevõtja, kes soovib suurendada oma brändi nähtavust, juht, kes tahab inspireerida oma meeskonda, või lihtsalt keegi, kes soovib jagada oma teadmisi ja kogemusi, siis see artikkel on just teile. 

Ehk siis järgnevalt vaatame:

  1. Kuidas luua kõitvat hook’i ehk sissejuhatust?
  2. Kuidas hoida tähelepanu üleval re-hookiga?
  3. Kuidas luua autoriteeti ehk panna inimese enda lugu uskuma?
  4. Kuidas sisu paremini välja tuua?
  5. Ja lõpuks kuidas mõjusalt oma lugu kokku võtta?

Need viis komponenti vajavad hea postituse loomisel alati tähelepanu. Kuid pidage meeles - raamistikud ei tähenda, et kõik postitused peaks olema ühesugused. Pigem aitavad nad meil erinäolisi lugusid lihtsalt veidi paremaks viimistleda.

LinkedIni postituste juhised

Köitva hook'i loomine

Kas olete kunagi mõelnud, miks mõned LinkedIni postitused tõmbavad kohe tähelepanu, samas kui teised kaovad uudistevoogu märkamatult? Vastus peitub sageli esimestes lausetes ehk hookis. Just see esimene mulje määrab, kas lugeja otsustab edasi lugeda või hoopis scrollimist jätkata.

Tõhus hook peab olema piisavalt intrigeeriv, et tekitada huvi, kuid samas ka asjakohane, et mitte lugejat eksitada. Üks levinumaid tehnikaid on esitada küsimus, mis paneb lugeja mõtlema ja tekitab soovi vastust teada saada. 

Näiteks: "Kas teadsite, et 60% LinkedIni kasutajatest ei loe kunagi postituse esimest lõiku edasi? Kuidas seda muuta?"

Teiseks võimaluseks on alustada üllatava fakti või statistikaga, mis illustreerib probleemi või võimalust. See äratab tähelepanu ja loob konteksti edasise sisu jaoks. 

Näiteks: "Ainult 2% LinkedIni kasutajatest avaldab regulaarselt sisu, kuid nad genereerivad 25 korda rohkem profiilivaatamisi kui keskmine kasutaja."

Kolmandaks variandiks on teha julge väide, mis võib olla isegi veidi provokatiivne. See tekitab lugejates emotsioone ja paneb nad mõtlema, kas nad nõustuvad või mitte. 

Näiteks: "Enamik LinkedIni postitusi ebaõnnestub, sest autorid ei mõista, mida nende auditoorium tegelikult soovib."

Hea hook on kui kutse seiklusele - see tekitab põnevust ja ootusärevust edasise sisu osas. See on esimene samm lugeja kaasamisel ja suhte loomisel. Seega tasub hook hoolikalt läbi mõelda ja katsetada erinevaid variante, et leida see, mis kõnetab just sinu auditooriumi.

How to post to LinkedIn?

Huvi hoidmine re-hook'iga

Nüüd, kui olete lugeja tähelepanu köitnud, on oluline hoida nende huvi üleval kogu postituse vältel. Siin tuleb mängu re-hook - tehnika, mis aitab süvendada esialgset ideed ja hoida lugejaid kaasatud.

Üks viis re-hook'i kasutamiseks on lisada ootamatu pööre või uus teave, mis täiendab esialgset ideed. 

Näiteks, kui alustasime statistikaga LinkedIni kasutajate käitumise kohta, võime nüüd süveneda põhjustesse, miks see nii on. 

"Kui arvasite, et see on kõik, siis oodake hetk - tegelikult on peamine põhjus, miks inimesed postitusi ignoreerivad, see, et esimene lause on mega igav."

Teine võimalus on tuua sisse isiklik lugu, mis illustreerib teie mõtet. See lisab inimlikkust ja muudab sisu kergemini omastatavaks. 

Näiteks: "Mäletan, kuidas ma ise alustasin LinkedInis postitamist - mu esimesed postitused ei saanud peaaegu üldse tähelepanu. Aga siis ma õppisin re-hook'i kasutamist ja mu engagement kasvas hüppeliselt."

Re-hook'i mõte on üllatusmomendi loomine, mis paneb lugeja mõtlema "ohhoo, see on huvitav" ja innustab neid edasi lugema. Samas on oluline meeles pidada, et re-hook peab olema asjakohane ja seotud teie põhisõnumiga. See ei tohiks tunduda kunstlik või sunnitud. Parim re-hook peaks loomulikult välja kasvama teie esialgsetest ideedest ja täiendama neid. See on kui hästi ajastatud nali stand-up koomiku etteastes - see hoiab publiku tähelepanu ja valmistab neid ette järgmiseks osaks.

Niisiis, järgmine kord, kui kirjutate LinkedIni postitust, mõelge, kuidas saaksite kasutada re-hook'i, et oma sõnum tõeliselt särama panna. Üllatage oma lugejaid, hoidke neid kaasatuna ja juhtige nad sujuvalt oma järgmise mõtte juurde.

Success in LinkedIn - is that possible?

Usaldusväärsuse ehk autoriteedi loomine

Oleme rääkinud, kuidas köita lugeja tähelepanu ja hoida nende huvi üleval läbi re-hook'ide. Kuid selleks, et teie sõnum tõeliselt kõlama jääks, on vaja midagi enamat - nimelt autoriteeti.

Autoriteedi loomine LinkedInis tähendab oma usaldusväärsuse näitamist läbi teadmiste ja kogemuste. See on nagu kvaliteedimärk, mis ütleb lugejatele, et teie arvamus on väärt kuulamist ja usaldamist.

Üks parimaid viise autoriteedi loomiseks on jagada oma unikaalseid sissevaateid ja isiklikke kogemusi. 

Näiteks, kui kirjutate turundusest, võite öelda midagi sellist: 

"Minu 10-aastane kogemus turundusvaldkonnas on näidanud, et kõige efektiivsem viis klientide kaasamiseks on personaliseeritud sisu loomine."

See ei ole lihtsalt tühi väide - see on teie reaalsetel kogemustel põhinev tarkus. See näitab, et olete oma valdkonnas kogenud ja teate, millest räägite.

Teine võimalus autoriteedi loomiseks on tuua esile oma olulisi kvalifikatsioone ja saavutusi. Kui olete näiteks osalenud prestiižsel konverentsil või võitnud auhinna oma töö eest, mainige seda kindlasti. See lisab teie sõnadele kaalu ja näitab, et olete oma alal tunnustatud ekspert.

Samuti võite jagada edulugusid oma karjäärist või projektidest. Kui olete juhtinud meeskonda, mis saavutas märkimisväärseid tulemusi, rääkige sellest. See ei näita mitte ainult teie pädevust, vaid ka juhtimisoskusi.

Kuid autoriteedi loomine ei tähenda enda ületähtsustamist või kiitlemist. Pigem on see viis oma kogemuste ja teadmiste autentset jagamist viisil, mis resoneerub lugejatega.

Mõelge sellele nii - kui loete LinkedInis kahte postitust samal teemal ja ühes neist jagab autor oma isiklikke kogemusi ja saavutusi, samas kui teine on lihtsalt üldsõnaline, kumba te usaldaksite rohkem? Tõenäoliselt seda, kus autor näitab oma autoriteeti.

Niisiis, kui soovite oma LinkedIni lugude jutustamisel tõeliselt särada, ärge unustage autoriteedi loomist. Jagage oma teadmisi, kogemusi ja saavutusi autentsel ja lugupidaval viisil. Näidake oma lugejatele, et olete usaldusväärne hääl oma valdkonnas - hääl, mida tasub kuulata ja järgida.

Don't troll in LinkedIn

Kaasahaarava ja struktureeritud sisu loomine

Oleme nüüd loonud tugeva aluse oma LinkedIni loole - oleme köitnud lugeja tähelepanu, hoidnud nende huvi üleval re-hook'idega ning näidanud oma autoriteeti läbi teadmiste ja kogemuste jagamise. Kuid selleks, et meie sõnum tõeliselt kõlama jääks, peame looma sisu, mis on nii kaasahaarav kui ka hästi struktureeritud.

Üks võtmetegureid on keeruliste ideede muutmine hõlpsamini seeditavateks osadeks. Selle asemel, et esitada kogu informatsiooni ühes massiivses lõigus, proovige kasutada jutupunkte ja alapealkirju, et muuta sisu kergemini jälgitavaks. See aitab lugejatel leida kiiresti olulisimad mõtted ja hoiab neid kaasatuna.

Näiteks, kui selgitate uut turundusmeetodit, võite jagada selle etappideks:

  • Samm 1: Määratle oma sihtrühm
  • Samm 2: Loo personaliseeritud sisu
  • Samm 3: Vali õiged kanalid
  • Samm 4: Analüüsi tulemusi ja kohanda strateegiat

Selline struktureeritud lähenemine muudab keerulise protsessi palju lihtsamini mõistetavaks ja jälgitavaks.

Teine oluline aspekt on visuaalide kasutamine. Infograafikud, tabelid, pildid - need kõik võivad aidata muuta teie sisu elavamaks ja kaasahaaravamaks. Kui räägite näiteks statistikast, võib numbrite esitamine tabelis olla palju efektiivsem kui nende loetlemine tekstis. Või kui selgitate keerulist kontseptsiooni, võib lihtne diagramm öelda rohkem kui tuhat sõna.

Kuid ärge unustage, et visuaalid peaksid toetama teie sõnumit, mitte seda asendama. Kasutage neid strateegiliselt, et rõhutada olulisi ideid ja muuta oma sisu visuaalselt atraktiivsemaks.

Lisaks tasub asetada panna lugeja kingadesse ja mõelda,  mis hoiaks neid kaasatuna? 

Mõnikord on selleks hea huumor, teinekord isiklikud lood. Tasub eksperimenteerida erinevate lähenemisviisidega ja vaadata, mis just teie publikuga kõige paremini resoneerub.

Samuti pole vaja karta olla loominguline. LinkedIni lood ei pea alati järgima traditsioonilist formaati. Võite mängida erinevate stiilidega, kasutada narratiivi või lisada videosid või pilte. Oluline on leida viis, kuidas oma sõnum kõige mõjusamalt edasi anda.

Niisiis, kui olete loonud oma loo aluse, pöörake tähelepanu sisu struktureerimisele ja kaasahaaravaks muutmisele. Tehke keerulised ideed väiksemateks osadeks, kasutage visuaale strateegiliselt ja mõelge oma lugejate perspektiivist. Nii loote sisu, mis mitte ainult ei informeeri, vaid ka kaasab ja inspireerib teie publikut.

Linkedini teadmised

Mõjus kokkuvõte

Nüüd, kui oleme loonud kaasahaarava ja hästi struktureeritud sisu, on aeg mõelda, kuidas oma lugu mõjusalt lõpetada. Lõpp on sama oluline kui algus - see on viimane võimalus oma sõnum kinnistada ja jätta lugejatele meeldejääv mulje.

Üks võtmetegureid on oma peamise sõnumi kokkuvõtmine. Mida te tahate, et lugejad teie loost kaasa võtaksid? Rõhutage seda veel kord, kasutades võib-olla veidi teistsugust sõnastust või lähenemisnurka. See aitab teie sõnumil paremini kõlama jääda.

Näiteks, kui teie loo peamine mõte oli, et LinkedIni lugude jutustamine on võimas viis oma brändi ehitamiseks, võite lõpetada nii:

"Niisiis, ärge alahinnake LinkedIni lugude jutustamise jõudu. See on teie võimalus eristuda, luua sidemeid ja ehitada brändi, mis kõnetab teie publikut."

Selline kokkuvõte kinnistab teie peamise sõnumit ja jätab lugejatele selge sõnumi, mida nad loost õppima peaksid.

***

Teine võimas viis oma loo lõpetamiseks on kutsuda lugejaid tegudele. Mida te tahate, et nad teeksid pärast teie loo lugemist? Kas soovite, et nad külastaksid teie veebisaiti, jagaksid oma mõtteid kommentaarides või prooviks mõnda teie soovitatud tehnikat?

Olge oma üleskutses konkreetne ja otsekohene. Näiteks:

"Nüüd on teie kord - proovige järgmises LinkedIni postituses rakendada mõnda neist tehnikatest ja vaadake, kuidas teie suhtlus publikuga paraneb. Ja ärge unustage jagada oma tulemusi kommentaarides!"

Selline lähenemine mitte ainult ei kaasa lugejaid, vaid annab neile ka selge järgmise sammu, mida astuda.

Lõpetuseks, ärge kartke natuke katsetada. Lõpp ei pea alati olema otsene kokkuvõte või üleskutse tegudele. Võite lõpetada ju ka tsitaadiga, intrigeeriva küsimusega või isegi huumorika noodiga. Oluline on, et see sobiks teie loo üldise tooniga ja jätaks lugejatele meeldejääva mulje.

Lõpetuseks

Nüüd, kui oleme tutvunud LinkedIni lugude jutustamise mängureeglitega, on aeg need teadmised praktikasse panna. Päris elu ja päris praktika on see, mis tegelikult LinkedIni lood särama panevad.

Oma kogemusest võin öelda, et kõige raskem on alustamine. Esimene, teine ja ilmselt ka kolmas postitus ei tule välja nii nagu te päriselt tahaksite ja see on ok. Neljas ja viies on juba ilmselt palju paremad ja kuues suure tõenäosusega juba tõeline pärl. 

Kui juba mõned postitused on tehtud, siis saab vaikselt alustada nende paremaks viimistlemisega. 

Ja veel - hea lugu võib muuta kellegi elu. Inpireerida neid tegutsema või kasvõi lihtsalt pannes neid korra naeratama. Mida polegi ehk liiga vähe.

Nii et tasub ikka jutustada oma lugu.  🙂